Головна » 2015 » Листопад » 17 » Найдавніші книги України
12:42
Найдавніші книги України

                               

Найдавніші книги України

     У рамках заходів до Дня української писемності і мови 9 листопада дев’ятикласники провели годину духовності «Найдавніші книги України».

         Засобами художнього слова, мультимедійної презентації школярі перегорнули сторінки історії виникнення писемності, зокрема слов’янської, творцями якої були просвітителі Кирило та Мефодій, а також познайомили присутніх із найдавнішими книгами Київської Русі, Русі-України, історією  їх написання, особливостями оформлення.

        З глибини віків прилинули до нас, сучасників, мудрі слова про книги, які «учать і наставляють на путь покаяння» і є «ріками, що наповнюють усесвіт  увесь».

       Зі сторінок «Повісті минулих літ» Нестора - літописцяпостав Володимир Мономах (у його ролі – Бєлоумцев А.), який виголосив своє «Повчання дітям» - моральний заповіт нащадкам. Велично звучали рядки героїчної поеми «Слово про похід Ігорів» з уст читців Велесика Р. та Левчука С., зворушливо-ніжним і водночас трагічним був плач-монолог княгині Ярославни, образ якої блискуче відтворила Примак Інна.

       Учасники дійства мали змогу побачити фото найдавніших рукописних книг Київської Русі – Остромирового Євангелія, Ізборників Святослава 1073р., 1076р., а також світлини сторінок «Руської правди», «Слова про Закон і Благодать» Іларіона, Києво-Печерського патерика.

       Цікаво представили дев’ятикласники матеріал про Острозьку Біблію, історію її створення, адже напередодні свята вони відвідали  музей Книги в 

м. Острозі, де мали змогу побачити оригінал пам’ятки, почерпнути багато цікавої інформації про найдавніші книги України, зокрема й ті, що були створені на теренах Рівненщини.

        Історію української Першокниги – Пересопницького Євангелія було представлено через мультимедійну презентацію.

       Сподіваюся, що  моїм вихованцям удалося зацікавити присутніх темою години духовності, переконати їх у тому, що книги – це дар, який автор заповів людському роду, що «слово не мине, лише воно в віках не відцвітає».

                                                  К. Козак, класний керівник 9 класу

Переглядів: 611 | Додав: drf | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: